Jongerenfora


In 1994 organiseerde het Centrum Jozef Cardijn een Europees jongerenforum van 9 tot 14 maart waarbij 250 jongeren afkomstig uit diverse landen, zoals Rusland, Bulgarije, maar ook uit de Amerikaanse Staat Virginia, werden ontvangen door jongeren van het O.-L.-Vrouwlyceum te Genk. Het forum was gebaseerd op 3 pijlers, namelijk de integratiegedachte, de evangelisatie en de Europese eenwording. Koningin Fabiola verleende haar hoge bescherming aan dit initiatief. De jongeren werden tijdens hun verblijf begeleid op een culturentocht door Genk, Brussel, Antwerpen en Banneux. Ook een bezoek aan het Europese Parlement en voordrachten over Europa door een aantal bekende sprekers konden niet in het programma ontbreken.

In 2004 mochten we een 50-tal studenten ontvangen van het Gymnasium Eschenbach uit Beieren en van het Jura Hronca Gymnasium uit Bratislava. Van 12 tot 16 juni lieten we de leerlingen kennismaken met steden als Antwerpen, Brugge en Brussel.

 

 

Van 4 mei tot 8 mei 2011 organiseerde het Centrum Jozef Cardijn het volgende jongerenforum. Tijdens deze 4 dagen mochten we 36 studenten verwelkomen uit dezelfde scholen als in 2004.

De jongeren kregen gedurende deze dagen de kans om België te leren kennen. Op 5 mei stond daarom een bezoek aan Brussel op het programma, met een rondleiding in het Europees en Belgisch Parlement. Nadien werd de groep ontvangen op de Ambassade van de Slowaakse Republiek en hadden ze de eer om Jan Kuderjavý, Ambassadeur van de Slowaakse Republiek, te ontmoeten. De dag nadien was het de beurt aan Oostende en Gent. Zaterdag werd Antwerpen bezocht met een rondleiding door het historisch stadscentrum, een bezoek aan het MuHKA, een bezoek aan het Bisschopshuis en een deelname aan de Eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal.

 terug